Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Waar komen al die vreemde angsten toch vandaan? (En hoe kom je er vanaf?)

Printvriendelijke versie

De creatieve geest
De menselijke geest is bijzonder creatief in het bedenken van oplossingen, maar ook in het bedenken van problemen. Beiden passen in hetzelfde proces van ontwikkeling en vooruitgang: zonder probleem geen oplossing. Dagelijks worden we omringd door de meest vernuftige uitvindingen en creatieve uitingen. Het Internet is een goed voorbeeld van wat er uit het menselijk brein kan ontstaan. Mensen zijn meesters in het bedenken van scenario’s die een echt leven kunnen gaan leiden. Een vaardigheid die ons soms van pas komt.

Maar onze geest kan ook dingen bedenken die ons tegenwerken. Een reeks treffende voorbeelden vind je op deze site; kijk maar naar de lijst van alle verschillende angsten. De meeste mensen kunnen zich bij veel vormen van irreële angst niets voorstellen. Maar in bijna iedereen huist wel de aanleg tot onlogische, vergezochte, vooringenomen en bevooroordeelde gedachten. En wanneer we die combineren met angstprikkels wordt het aannemelijk dat ieder mens ook de potentie heeft om onlogische, vergezochte, vooringenomen en bevooroordeelde angsten te vormen.

De directe oorzaak van een irreële angst
In het geval van een angstprobleem is het een belangrijke eerste stap om te beseffen waar deze angst vandaan komt. Dat betekent niet dat we per se in het verleden hoeven te spitten om het antwoord te vinden op waaróm iemand nu specifiek bang is voor spinnen, een vliegfobie heeft of waarom iemand 30 keer in een uur zijn/haar handen moet wassen. Iedere vorm van irreële angst, paniek en/of dwang is het gevolg van een overactiviteit van het zenuwstelsel. Het angstspectrum is breed en gaat van een lichte verlegenheid tot paniekaanvallen, van een zekere mate van faalangst tot een dwangstoornis die je leven beheerst. Maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal producten zijn van ons onbewuste zenuwstelsel, dat zichzelf een verhoogde activiteit van angst heeft aangeleerd.

Stress en leefstijl
Wanneer je lange tijd hebt blootgestaan aan stress of verwarring, of een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt - soms in combinatie met bepaalde leefpatronen (roken, alcohol, suikerrijk eten en koffie) of overgenomen angstig gedrag uit de omgeving - raakt het zenuwstelsel overactief. Deze overactiviteit verstoort je lichaamsfuncties en dit verstoort dan weer het denken. Er ontstaat een programmafoutje en hieromheen een gedragspatroon: het onderbewuste is zelf een creatief proces gestart om de angstgevoelens te legitimeren. Dit op basis van herinneringen en associaties. Zo ontstaan de meest creatieve angsten. Maar: ze zijn een onterecht signaal van je lichaam; er is in gevallen van irreële angsten namelijk redelijkerwijs geen sprake van écht gevaar. Het zijn loze gevoelens en gedachten die er alleen maar zijn omdat je zenuwstelsel een ‘verklaring’ heeft gezocht voor de actieve conditie waarin het verkeert (je angstmechanisme is op de ‘aan’-knop blijven steken en denkt nu dat dit normaal is). Vervolgens ontstaat de neiging om iets met die angst te gaan doen, volkomen logisch. Je luistert (gehoorzaamt) naar de signalen, gaat naar therapie, spreekt over je angst, leest van alles over je angst, verbijt je over je angst, gaat zoeken naar verklaringen, vechten tegen je angst, en ga zo maar door.

Ziekte of gewoon… een gewoonte?
Dit zijn allemaal gedragspatronen die het zenuwstelsel conditioneren en actief houden, om dat te doen wat het nu heeft aangeleerd te doen. En dat is de valkuil waarin iedereen met een angstconditie steeds weer trapt. Deze informatie is heel belangrijk om te begrijpen. Wanneer je last hebt van overmatige angst, ben je niet echt bang in de zin dat je daadwerkelijk in gevaar bent. Maar je beleeft wél de sensaties en gedachten van angst. En deze zijn het product van een overactief deel van je zenuwstelsel; een activiteit die je zelf - onbedoeld - in stand houdt door er in mee te gaan, en er denkt wat mee te moeten doen. De meeste therapeuten en psychiaters vertellen dit niet aan hun patiënten. Sterker nog, ze zijn hier nauwelijks van op de hoogte. Ze behandelen angst als een psychologisch probleem of als een ziekte. Sommige psychiaters geloven nog steeds dat de oorzaak van een angstconditie een chemische disbalans is van neurotransmitters (stofjes) in de hersenen. Maar zoals de huidige moderne wetenschap bevestigt, wordt angst niet veroorzaakt door een chemische disbalans, maar is de chemische disbalans hooguit een gevolg van een overactiviteit van het zenuwstelsel. Er zijn ook therapeuten die denken dat het ligt aan een verstoring van energiebanen, dat angst een erfenis is uit een vorig leven, of mogelijk het gevolg van een contact met buitenaardse wezens. Een angstprobleem is geen van allen: het is een gedrag, een geconditioneerde gewoonte die de overactiviteit van een deel van je zenuwstelsel in stand houdt.

Criteria voor goede hulpverlening
De beste manier om van je angstklachten af te komen, is een goede coach of therapeut vinden die dit precies snapt. Daar zijn er jammer genoeg maar weinig van. De meeste therapieën, inclusief cognitieve gedragstherapie, gaan met de angst aan de slag en niet met de oorzaak. Dit heeft een contraproductief effect. Men kán wel ver komen in het beheersen van de angst, bijvoorbeeld door exposure, maar de angst gaat bijna nooit helemaal weg. Hij wordt in het meest gunstige geval ‘leefbaar’, en dat is eigenlijk het meest ongewilde effect, omdat je bij de kleinste tegenslag zo weer op je oude angstniveau zit. Medicatie is evenzeer af te raden, dit heeft alleen maar een onderdrukkend effect, is schadelijk voor de gezondheid en gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen. Angst is een bewust en onderbewust aangeleerd gedragspatroon, net als nagelbijten, en leer je niet af met een pilletje. De meeste mensen krijgen hun ‘oude’ angstbeleving terug nadat ze met de medicatie stoppen.

Belangrijke stappen om angst te overkomen
De eerste stap is je angst te ontmaskeren: door de beelden en gedachten in je hoofd af te stemmen op de werkelijkheid. Vervolgens is het zaak je energie en gedachten weer te richten op dingen die je wél wilt. En dan te stoppen met je oude gedragspatroon en weer leuke activiteiten te gaan ondernemen. Zo kom je uit de cirkel en reageert jouw lichaam met nieuw, niet-angstig gedrag. Omdat het voor jouw lichaam en zenuwstelsel veel makkelijker is om niet-angstig te zijn, kan dit proces razendsnel plaatsvinden. Denk dan eerder aan dagen, dan aan weken. Het is belangrijk om een goede coach of therapeut te vinden, die precies begrijpt wat een angstconditie is en dus weet hoe je deze elimineert. Nogmaals, dit zijn er weinig en de meeste snappen er niets van (en doen dus maar wat). Ze zijn meer onderdeel van het probleem dan van de oplossing. Op deze site proberen we steeds meer goede adressen te verzamelen en te delen. Het beste adres in Nederland is Mindtuning: www.MindTuning.nl van de bekende angstcoach Pieter Frijters. Hij hielp vele bekende Nederlanders en nóg meer ‘normale’ mensen van hun angsten af. Het is in ieder geval belangrijk iets aan je probleem te doen, want last hebben van angstprobleem kost ontzettend veel levensplezier. Onnodig, want met een goede aanpak is het snel en eenvoudig op te lossen.

Reacties

hallo mijn problemen angsten…

hallo

mijn problemen angsten begonnen zo'n 7 jaar geleden.in deze periode stond mijn leven aardig op zijn kop.relatie verbroken,huis moeten verkopen,weer terug bij ouders gaan wonen.een jaar later mijn hond overleden,werk opgezegd en naar het buiten land vertrokkken.in deze begin periode had ik vooral last van lichamelijke klachten.zoals hoofdpijn,slecht kunnen slapen en spierpijn,vooral in nek en schouders.in die begin periode heb ik eenmaal een paniek/angstaanval gehad.toen ik in het buitenland was,leken mijn klachten steeds minder te worden.maar naar een jaar staken ze toch weer de kop op.vooral veel spanningsklachten,als hoofdpijn en nek en schouder pijn.de echte ellende begon toen iemand daar mijn een kunstje flikte door mijn een stuk spacecake te geven,waarvan ik zelf dus niet wist dat het spacecake was.ik kreeg toen een ontzettende badtrip.de volgende dag bleef ik klachten houden,vooral derealisatie,dit heeft zo'n 2 en een halve week aangehouden.daarnaast wel 6 paniekaanvallen per dag,constant zweten en slecht kunnen slapen.toen al meteen kreeg ik gedachten ideeen dat ik gek aan het worden was,in een psychose was beland of zoiets dergelijks.toen ik 2 maanden na die spacecake ook nog dwanggedachten kreeg,dacht ik het zeker te weten.ik wist toen namelijk nog niet dat het dwanggedachten waren.uiteindelijk besloten om toch maar terug tegaan naar nederland,omdat het voor mijn gevoel zo echt niet meer ging.bij aankomst in nederland kom je dan in de medische molen terecht.eerst na de huisarts,ik bleek gigantisch te hyperventileren.dus aan de anti-depresiva,en naar een ademhalings therapeut.en toen naar 3 maanden op de wachtlijst te hebben gestaan,naar een psygoloog.na 9 maanden gestopt met de medicijnen,dit op eigen verzoek.en na een jaar gestopt met de psygoloog.ja je raad het al,de klachten waren er nog steeds.aleen door de ademhalings therapy was mijn ademhaling wel weer genormaliseert.maar verder alle andere klachten waren er nog steeds.ben nu inmiddels weer 2 en een half jaar terug in nederland,en naar mijn gevoel nog niet echt veel opgeschoten.de kern van mijn angst draaid op de steeds terugkerende gedachten van gek worden,en alle creative verzinsels daarom heen.en ik kan je vertellen dat mijn geest daat zeer creatief in is.die gedachten blijft maar te pas en te onpas terugkeren.en ik weet dat die gedachten niet reeel is maar uiteindelijk roept het toch weer angst gevoelens op,en is de cirkel weer rond.
na een lang verhaal nu de vraag.hoe kun je deze cirkel waar ik in zit nu eens doorbreken.

met vriendelijk groet richard

REMINDER: Kennismakingsdag…

REMINDER: Kennismakingsdag MindTuning !!
De laaste plaaten!

Zaterdag 29 januari a.s. is er een kennismakingsdag MindTuning.

MindTuning is een uiterst effficiente en snelle methode voor het oplossen van angsten, burnout en stress.

Op deze kennnismakingsdag zie je Pieter Frijters "live" in actie.
Hij is de grondlegger van Mindtuning en hielp de afgelopen 18 jaar al vele duizenden mensen van hun klachten af.

Het belooft weer een overgetelijke dag te worden!

Koste bedragen € 90,= inclusief lunch.

Meer info:
http://www.mindtuning.nl/zaterdag-seminar

Hallo, Ook ik ben bang. Heel…

Hallo,

Ook ik ben bang. Heel bang om wel te verstaan. Iedere dag leef ik in angst. De angst dat ik mensen om mij heen verlies, mensen die ziek worden, mijn kleintjes wat overkomt, mijn man mij niet meer goed genoeg vindt, mijn werk mij niet meer wilt hebben, dat ik niet meer kan functioneren, dat ik geen controle kan houden op wat er gebeurt, bang voor de wc, voor het oneindige, bang dat ik uitgelachen wordt, dat ik echt niks waard bent voor deze wereld, bang dat ik nooit iets goeds doe en ga zo maar door. Het liefst zit ik in een donkere kamer, ineen gebogen met niks om mij. Even geen zorgen, even geen gepieker en even geen stress. Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet bang voor de dood want dat hoort erbij en de mensen en dieren die gaan blijven in mijn herinnering en hart voortleven maar het is een angst wat ik niet heel erg goed kan plaatsen. Ik heb wel een pittige jeugd gehad met meerdere moeilijke gebeurtenissen waar ik het nog steeds moeilijk mee hebt en dat zou een combinatie zijn met hoe ik me nu voel en in het leven sta. Iedere dag sta ik op met "wat gaan we vandaag beleven en wat gaat er gebeuren?" Ik kan alles verwachten maar kijk wel tevreden terug op de dag en ik sta weer met volle moed de volgende dag weer op. Iedere dag weer een dag om te leven, genieten en wonderen meemaken maar die angst... Vreselijk... Mijn hoofd is vol en wordt moe ervan. Van kleins af aan maakte ik mij al zorgen om alles en piekerde hoe ik aan geld moest komen omdat mijn ouders weinig hadden om ze ook maar tevreden te houden. Uit goede wil en ze te helpen de maatschappij te "overleven". Een meisje van 10 jaar... Ik maak me werkelijk druk om iedereen en wil eigenlijk laten zien dat iedereen gewaardeert moet worden en respect moet krijgen, in ieder mens zit iets goed. Van de zotte natuurlijk maar daar heb ik echt een dagtaak aan! Haha Ik kan het niet helpen... Ik ga binnenkort naar de huisarts ermee want het wordt erger en erger en mijn kinderen wil ik niet opzadelen met mijn extreme buien van zorg, paniek en angst. Ik hoop dat meerdere mensen in mijn verhaal zich herkennen en daarmee contact kan krijgen want ook dit, ik sta wel altijd met een glimlach op en beleef veel plezier in het leven van mijn dag, want iedere dag dat we samen kunnen zijn is een wonder, een geschenk....

Alvast bedankt voor tips en begrip...

Liefs, Chantal

Hallo Chantal, Ja, ik herken…

Hallo Chantal,

Ja, ik herken die angsten van jou zeker want ik zit er ook veel mee.

Als eerste wil ik je wel waarschuwen dat als je bij je huisarts bent dat je je niet moet laten volstoppen met allerlei oxazepams, lorazepams en andere "pams" hoor! Die dingen helpen een tijdje maar neemt niet de angsten weg, ze maken het minder angstig en voor je het weet ben je verslaafd aan die troep.

Het is het belangrijkste eerst onder ogen te zien waar je angst vandaan komt en daaraan werken met bijv een psychiater of wat ik doe; met een psych en een pastor. Als je weet waar je angst vandaan komt, ben je al voor de helft genezen.

Als je iets wilt weten of wat dan ook, reageer gerust en je mag mij ook mailen als je dat wilt:
[email protected]

René

Ik heb al wat beters ontdekt…

Ik heb al wat beters ontdekt dan een seminar...bidden! Dat is 1: gratis 2: het kan elk moment van de dag of elke keer als ik angst heb en 3: het werkt voor 100% zeker!

Kennismakingsdag MindTuning…

Kennismakingsdag MindTuning !!

Zaterdag 29 januari a.s. is er een kennismakingsdag MindTuning.

MindTuning is een uiterst effficiente en snelle methode voor het oplossen van angsten, burnout en stress.
Alle informatie over MindTuning vind je op www.paniek.nl of www.mindtuning.nl.
Hier staat een uitgebreide omschrijving van wat MindTuning exact inhoud

Op deze kennnismakingsdag zie je Pieter Frijters "live" in actie.
Hij is de grondlegger van Mindtuning en hielp de afgelopen 18 jaar al vele duizenden mensen van hun angsten, fobieen en burnout-klachten af.

Het belooft weer een onvergetelijke dag te worden!

Koste bedragen € 90,= inclusief lunch.

Meer info:
http://www.mindtuning.nl/zaterdag-seminar

Hoi Rene, ook dat herken…

Hoi Rene,
ook dat herken ik.
Hoogstwaarschinlijk heb je de meeste angst op de snelweg.
Heb je ook moeite met tunnels etc?
Net als de meeste vormen van vliegangst is jouw angst waarschijnlijk claustrofobisch.

Zodra je er niet meer uit kunt begont de ellende. Het begon bij mij in de auto en daarna steeds meer situaties waar ik niet uit kon. Tunnels, trein, vliegtuig, liften, enz.

Gelukkig is dit goed oplosbaar, hoe ellendig je jezelf ook voelt.

Succes en groet,

Ellen.

Ah sorry, heb ik overheen…

Ah sorry, heb ik overheen gelezen. Excuses.
Ik heb zelf ook zwaar rijangst gehad en ben er middels MindTuning vanaf gekomen, vandaar m`n (over) enthousiaste reactie!

Heel veel succes !

Hartelijke groet,
Ellen.

Mijn angst gaat namelijk…

Mijn angst gaat namelijk verder dan alleen autorijden. Ik heb het zodra ik (denk) opgesloten/vast zit. Maar ik ben blij te horen dat jij er vanaf bent Ellen!
René

Hoi Rene. Kijk eens even o…

Hoi Rene.

Kijk eens even o
Www. Mindtuning.Nl bij rijangst.

Jouw probleem is echt snel oplosbaar.

Anders bel even met het secretariaat daar, ze kunnen je er alles over vertellen.

Telefoonnummer staat op de site.

Heel veel succes en hou me op de hoogte als je wil.

Groetjes, Ellen.

Pagina's

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”