Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Spreekangst

Printvriendelijke versie

Wie kent het niet: dat gevoel in je maag vlak voordat je voor een groep moet spreken, de klamme handen, een bonkend hart en het ene na het andere doemscenario in je hoofd. Kom ik wel goed over? Waar laat ik mijn handen? Zitten mijn kleren wel goed? Heb ik wel alles bij me? Dit zijn slechts enkele gedachten die bij de meeste mensen door het hoofd spoken wanneer ze een presentatie gaan houden. Spreekangst, wat is dat eigenlijk? Spreekangst is de meest voorkomende angst. Bijna 95% van de mensen heeft moeite met het spreken voor een groep. Mensen met spreekangst kunnen wekenlang wakker liggen voor een toespraak van maar vijf minuten. Spreekangst kan veel lichamelijke verschijnselen met zich mee brengen. Enkele symptomen zijn:

 • - Blozen
 • - Hoge stem
 • - Overmatig transpireren
 • - Bonkend hart
 • - Knikkende knieën
 • - Stokkende adem
 • - Hyperventilatie
 • - Hartritmestoornis
 • - Trillende stem
 • - Gejaagd spreken
 • - Blokkade van het denken
 • - Paniek
 • - Darmklachten
 • - Zenuwen op de maag
 • - Winderigheid
 • - Hoge ademhaling
 • - Trillen van het hoofd
 • - Trillen van de mond
 • - Stotteren
 • - Klamme handen
 • - Trillende handen
 • - Droge mond
 • - Misselijkheid
 • - Angst om flauw te vallen
 • - Angst om de ontlasting niet binnen te kunnen houden

Oorzaak Ieder mens vindt het fijn om aardig, slim of deskundig gevonden te worden. Helaas is dat nu juist óók de hoofdoorzaak van sociale angsten, want wat nou als u niet goed overkomt? De meeste mensen voelen een spanning voordat ze voor een groep gaan spreken; als ze daar te veel aandacht aan besteden kan dat resulteren in lichte tot zware paniek. Pogingen om de angst onder controle te krijgen lopen vaak uit op een nóg groter probleem, waardoor het een volgende keer alleen maar moeilijker wordt. Meer weten? Op www.spreekangst.nl kunt u veel informatie vinden.

Reacties

Kennismakingsdag MindTuning…

Kennismakingsdag MindTuning !!

Zaterdag 29 januari a.s. is er een kennismakingsdag MindTuning.

MindTuning is een uiterst effficiente en snelle methode voor het oplossen van angsten, burnout en stress.

Op deze kennnismakingsdag zie je Pieter Frijters "live" in actie.
Hij is de grondlegger van Mindtuning en hielp de afgelopen 18 jaar al vele duizenden mensen van hun klachten af.

Het belooft weer een overgetelijke dag te worden!

Koste bedragen € 90,= inclusief lunch.

Meer info:
http://www.mindtuning.nl/zaterdag-seminar

Hoe noem je een persoon die…

Hoe noem je een persoon die niet bang is om een presentatie te geven, maar wel om een op een gesprekken te houden met vreemde en bekende?
Ik ben zo een persoon, wat ik hier lees zijn mensen die in het openbaar angstig zijn om te spreken. Maar wat nou als je je hele leven bang bent om te praten? Is dit dan onzekerheid? of...
Wetend dat het allemaal een mindset is maar wat kan je hieraan doen?

Ik zie dat het al een tijd…

Ik zie dat het al een tijd geleden is dat hier gepost is maar wil graag kwijt dat ik een aantal weken geleden een training spreken in het openbaar gevolgd het bij Pieter Frijters.
Beroepsmatig moet ik regelmatig een presentatie geven en zo af en toe ook eens groepen mensen toespreken. Aangezien m`n smoezen om er onderuit te komen op waren moest ik er echt aan geloven.
Dagen van tevoren sliep ik al niet meer en ik vond het een grote ellende. Als het dan zover was bibberde m`n stem, en de rest van m`n lijf nog erger. De hele situatie trok als een film aan me voorbij...Ik vond het verschrikkelijk.

Training was heel erg leuk en vooral heel erg leerzaam. M`n spreekangst verdween geruisloos, zonder dat ik er zelf erg in had!!
Einde van de 2e dag babbelde ik ronduit voor de groep en een week later had ik een presentatie....En dat ging helemaal geweldig!

Dus Maarten/Bonnie...er is hoop!!

Gr. Ton.

Ik heb duidelijk een vorm…

Ik heb duidelijk een vorm van spreekangst.
De afgelopen 5 jaar is het begonnen en steeds erger geworden. Op dit moment doe ik een universitaire studie waarbij een presentatie onvermijdelijk is.
Zoals hierboven staat heb ik alles al geprobeerd en inderdaad wordt het steeds erger. Ik raak nu echt in paniek als ik iets moet presenteren of iets anders moet doen waarbij mensen naar mij kijken of luisteren. De laatste 2 keer moest ik zelfs huilen van de paniek. Ik wil echt niet dat dat gebeurt, maar ik kan het onmogelijk tegen houden. Iemand heeft mij laatst EMDR aangeboden, ik hoop echt dat dat werkt!

Als ik een spreek…

Als ik een spreek spreekbeurt voor de klas moest houden werd ik helemaal gek.
Het had geen zin om me daar ziek voor te melden want dan zou de spreekbeurt op een andere dag gehouden moeten worden dus dat haalt niet uit.
En als ik het niet wou had ik niks te zeggen want iedereen moest het doen en iedereen in de klas had er een hekel aan.
Je zit je weken lang op te nutte over die ene spreekbeurt van korte tijd.
En ja wat gebeurd je moet de hele tijd der aan denken het mag niet fout gaan wat moet ik verzinnen ik moet het onthouden echt alles moest goed gaan en dan zit dat weken in je hoofd.
Dan wor je gek je slaapt slecht en zelfs de nacht voor het moment dan kwam sliep ik helemaal niet dus word de angst nog erger.
En op het moment dat je het houd moet je gewoon door gaan maar ondertussen zat ik te trillen en te beven van de angst als het maar goed gaat.
En de meeste keren ging het fout.

Er is een onderzoek…

Er is een onderzoek gepubliceerd waarin blijkt dat spreekangst boven de angst om dood te gaan, staat. En veruit de meest voorkomende angst is. Ik heb het verschillende malen gelezen, met name op Amerikaanse sites. Zoek op 'fear for public speaking' en verschillende site vermelden quotes van dit onderzoek. Er zal er vast een tussenzitten met bronvermelding. Succes.

Op de pagina over…

Op de pagina over spreekangst staat vermeld dat 95% van de mensen last heeft van deze angst. Ik ben zelf bezig met een onderzoek naar spreekangst en ben daarom gegevens van voorgaande onderzoek aan het verzamelen. Ik vraag mij af op welk onderzoek het percentage van 95% is gebaseerd? Aangezien er weinig eerdere onderzoeken naar spreekangst lijken te zijn gedaan (mbt hoe vaak het voorkomt), zou ik graag weten over welk onderzoek dit gaat, ter aanvulling van mijn eigen gegevens.

Alvast bedankt voor de informatie!

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”