Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Pneumatifobie

Definitie: 
Fobie of angst voor geesten

Reacties

Hallo, Ik ben een vrouw van…

Hallo,
Ik ben een vrouw van 39 jaar en nog nooit alleen thuis geweest 's nachts. Ik ben namelijk verschrikkelijk bang om geesten te zien of dat er iets gebeurt dat ik niet kan verklaren. Ik ben er al voor bij een psycholoog geweest. Helaas kunnen die niets mee doen voor mij. Allebei mijn ouders zijn overleden aan kanker. Mijn wens is dat ik van deze angst afkom. Ik ben al van kleins af aan angstig maar pas sinds dat ik een jaar of 25 was voor geestverschijningen. Ik heb er nog nooit een gezien of wat maar toch is de angst er heel erg. Ik heb nu zelf 2 kleine kinderen en ben heel erg bang om de angst op hen over te brengen.
Het is alleen maar als ik alleen thuis ben. Ik durf zelfs niet naar bed zolang mijn man nog niet thuis is.
Heeft iemand een idee wat ik hier aan kan/moet doen??

Beste Edwin, Je schrijft:…

Beste Edwin,

Je schrijft: 'Allereerst lees ik je post wel nauwkeurig.' Niet dus, want je maakt veronderstellingen die er niet uit zijn te halen wanneer je zorgvuldig zou lezen.

Ik leg je een beetje uit wat NLP wel degelijk doet en wat het verschil is met Mind Tuning. Ik heb mij, voorafgaand aan Mind Tuning, jarenlang in NLP, hypnose en heel veel andere materie verdiept. Zoals je weet, heb ik bepaald geen eenzijdige invalshoek.

Ik geef ook de bezoeker een advies. Misschien een wat minder praktische op korte termijn, maar overigens eentje die een goede coach eerder zou geven dan de oefening die jij gaf. Dat was wel degelijk een visualisatie-oefening, onder welke noemer je hem ook bracht.

Ik wil ook geen discussie aangaan, en streef ernaar om adequate informatie te geven en waar ik kan wat te helpen. Dit is verder ook geen interventiesite. Maar ik weet niet of we hier op NLP-oefeningen zitten te wachten die je overal al op internet kunt teruglezen. En wanneer je zegt dat we gedachten en gevoelens onder controle hebben, zakt mijn broek af. De behoefte die onder controle te krijgen, is nu net de angst die spreekt en datgene waardoor mensen in de greep blijven van hun angsten en onzekerheden. Op dat moment wil ik daar dan wel even wat van zeggen. Want dan heb jij, als coach n.b., iets heel belangrijks echt nog niet begrepen en zet je mensen op het verkeerde been.

Hallo Herman, Allereerst lees…

Hallo Herman,

Allereerst lees ik je post wel nauwkeurig. Ik heb geen zin om hier een ellenlange discussie over te gaan houden. Ik wil de persoon in kwestie helpen door hem een oefening te geven waar hij wellicht wat aan heeft. Dat jij dan vervolgens hier een hele discussie van maakt vind ik een beetje vreemd.
Als het werkt dan werkt het en daar gaat het om. Dat jij er een andere mening op na houdt is niet relevant. Het is ook niet relevant of visualiseren wel of niet helpt. De enige die dat hierin kan bepalen is de persoon die hem gebruikt.

Nogmaals jouw stelling: 'Wat jouw visualisatie-oefening alleen maar doet, is de verbeeldingstelefoonlijn van innerlijke autonome beelden even bezetten, zodat het autonome zenuwstelsel even minder geprikkeld is. Daarna komen de angstbeelden even sterk terug. De reden waarom NLP-oefeningen slechts kortstondig werken.'

Jij legt hier een verband wat totaal niet klopt. Je vergelijkt NLP met een visualisatie oefening en alhoewel je mindtuning waarschijnlijk beter begrijpt dan ik heb je blijkbaar in NLP nog veel te leren.
Dat was de verwarring waarover ik het had. Ik laat het hier bij en wellicht spreken we elkaar nog een keer persoonlijk. Vaak is dat toch beter omdat mail toch verwarring geeft in de bedoelingen.

Hallo Edwin, NLP-oefeningen…

Hallo Edwin,

NLP-oefeningen doen niet hetzelfde. Ik ben niet verward door NLP, want ik ken de technieken en principes heel goed. Ik zeg dat iemand geen controle kan hebben over gevoelens en gedachten. Men kan ze wel sturen. Ik zeg dat het veranderen van de innerlijke respresentatie op zichzelf niet de oorzaak wegneemt. Wel kun je ze gebruiken. Nogmaals, lees nauwkeurig wat ik wel en niet schrijf.

Op accenten zeg ik iets heel anders dan jij en daar ligt wel het verschil. Er zullen mensen zijn die zeggen dat Mind Tuning niet werkt vanwege een paar redenen: of ze hebben er nauwelijks echt ervaring mee, of ze passen de ondersteunende principes niet toe. Juist toegepast werkt Mind Tuning altijd. En dat is ook prima te verklaren, omdat de oorzaak grotendeels altijd dezelfde is. Daarbij is angst een puur fysiologisch probleem, die direct herkenbaar is.

Hypnose is een communicatietool en niet een methodiek op zichzelf. Zolang je niet weet waarin je iemand moet aansturen, heeft het geen gewenst effect.
Ik heb ook al uitgelegd waarom NLP-oefeningen kunnen werken. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze de onderliggende oorzaak en daarmee valkuilen in de toekomst niet oplossen. Dat je Mind Tuning een aftakking noemt van NLP bewijst wel dat je het principe erachter niet hebt begrepen.

Maar dat je duidelijk door Pieter Frijters bent geinspireerd, blijkt uit de opzet van je site, de manier waarop je schrijft en je jouw diensten aanbiedt. Je hebt nog de moeite genomen wat dingen te herschrijven, maar je kopieert hem haast letterlijk. Alleen heb je Mind Tuning nog niet de plaats gegeven die het verdient. En heb je de essentiele aspecten ervan niet begrepen.

Hallo Herman, NLP oefeningen…

Hallo Herman,

NLP oefeningen doen exact hetzelfde. Ze gebruiken het innerlijke representatiesysteem en daardoor werkt het ook goed en blijvend (mits je ze goed toepast). Jouw verwarring met NLP en visualiseren is iets wat ik niet begreep. Deze visualisatie die ik gaf, werkt wellicht iets anders dan jij denkt...
eerst zeg je dat angst niet op te lossen is met beelden, gevoelens en gedachten, daarna zeg je dat de innerlijke representatie moet worden veranderd om resultaat te hebben (dit zijn ook beelden, gevoelens en gedachten...), maar goed, mindtuning is ook niet zaligmakend en blijvend. Het is een aftakking van NLP in mijn ogen en ik krijg genoeg mensen die ook mindtuning hebben gedaan en meer baat hebben bij een NLP-oefening hebben die wel werkt. Zo zijn er meer wegen naar Rome gelukkig en niet 1 weg.
Dat neemt uiteraard niet weg dat ik het een zeer goede methode vind net als NLP en hypnose. de laatste is wat mij betreft nog de beste manier om mensen blijvend te veranderen.

Beste Edwin, Een…

Beste Edwin,

Een angstprobleem is zeker in enkele minuten op te lossen. En dan ook echt zo op te lossen, dat de persoon in kwestie werkelijk verbaasd is. (Iets anders was niet wat ik beweerde, Edwin). De angst is dan niet tijdelijk weg door visualisatieoefeningen, maar echt weg! En wij gebruiken ook de innerlijke respresentatie, maar om een foutje op te sporen dat wordt gemaakt in de representatie van de werkelijkheid. Niet door visualisatieoefeningen op te geven.

Een angstprobleem ontstaat doordat bepaalde delen van het emotionele brein overmatig actief zijn en het primaire coordinatiemechanisme waarmee we onszelf aansturen onderactief is. Iedere persoon die zelf van zijn/ haar angstprobleem is hersteld, paste onbewust Mind Tuning toe. Het is het enige echte (snelle) antwoord op angsten, depressie en de meeste vormen van burn-out.

Beste Herman, Dat ben ik niet…

Beste Herman,

Dat ben ik niet met je eens. Een angst is wel degelijk zo te veranderen. Dit is eerder een voorbeeld van jouw overtuiging dan van mijn ervaring in het oplossen van allerlei angsten. Maar goed ik ga hier niet verder op in, we hebben een andere mening hierover.
Wat ik dan wel wil weten is waar dat angstprobleem dan volgens jou vandaan komt..

Beste Edwin, Je schrijft:…

Beste Edwin,

Je schrijft: "Het is belangrijk dat je moet weten dat jij ten alle tijden de controle hebt over je gevoelens, je gedachten en je beelden." Dat is natuurlijk niet zo, want voor een groot deel zijn deze processen reactief autonoom. Sterker nog: terwijl je dit leest, lees je ook een subliminale boodschap, waarmee ik nu zelfs zou kunnen voorspellen welke gevoelens deze bij je aanwakkert (en daar heb je bewust niets over te zeggen).

Wat jouw visualisatie-oefening alleen maar doet, is de verbeeldingstelefoonlijn van innerlijke autonome beelden even bezetten, zodat het autonome zenuwstelsel even minder geprikkeld is. Daarna komen de angstbeelden even sterk terug. De reden waarom NLP-oefeningen slechts kortstondig werken. Een angstprobleem is niet op te lossen door beelden, denken en gevoelens te veranderen. Zij zijn niet de oorzaak van een angstprobleem, maar worden juist door een angstprobleem veroorzaakt.

Hallo Bart, Wat gebeurt er…

Hallo Bart,

Wat gebeurt er dan precies? Zie je dan iets of voel je iets?
Het is belangrijk dat je moet weten dat jij ten alle tijden de controle hebt over je gevoelens, je gedachten en je beelden. Daar zijn veel oefeningen voor en maak je gewoon eens in je verbeelding heel groot. Vlak voordat je gaat slapen stel je jezelf voor dat je heel groot bent en veel licht uitstraalt. Alsof je hele kamer verlicht wordt en jij heel groot bent. Dit helpt jij onbewuste gedeelte om daar een patroon van te maken zodat jij weer goed kan slapen.

Ik wens je veel succes,

Edwin Selij
Fobiedokter

hey, Ik weet niet of ik bang…

hey,
Ik weet niet of ik bang ben van geesten of gewoon aan slaapangst leidt door iets uit het verleden. Een 3-tal maanden terug heb ik zo diep gedroomd dat ik iemand in mijn kamer voelde, rook, zag. Sindsdien durf ik niet meer te gaan slapen zonder het licht uit te doen. Bij het minste geluid in huis denk ik al dat er iemand rondspookt in de hal of in m'n kamer.
Het is wel zo dat dit probleem zich enkel voor doet wanneer ik alleen ben. Ik maak me echt zorgen, m'n electriciteitsrekening zal als een rakket omhoog schieten daar ik de hele nacht de lichten laat branden. Ook slaap ik niet vast daar ik controle wil hebben over al hetgene ik hoor en word ik meer en meer paranoide door bijvoorbeeld elke deur op dubbel slot te draaien.
Als kind ben ik altijd bang geweest in het donker, m'n ouders moesten toen al het licht in de hal aanlaten, maar deden het dan uit toen ik in diepe slaap was verzonken. Maar nu ik volwassen ben heb ik de volledige controle en laat ik het zelfs niet meer toe om in diepe slaap te verzinken. Ik heb in het donker altijd het gevoel van iemand anders aanwezigheid. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Grtjes,

Hoi Bart, Vervelend dat je…

Hoi Bart,

Vervelend dat je die angst hebt. Het lijkt me inderdaad lastig dat je dan niet slaapt en meent je heel klein te moeten maken. Heb je er ook momenten in je leven geen of veel minder last van? Als dat zo is, hoe komt het dat je er in die periodes geen of minder last van hebt? Als je op die vraag een antwoord kunt bedenken, heb je de beste tip die je kunt krijgen. Namelijk datgene waarmee je eerder voor jezelf hebt bewezen dat ie ook echt voor je werkt.

Groet, Herman

-…

-reactie verwijderd-

Ik ben erg bang voor geesten…

Ik ben erg bang voor geesten en daar wil ik graag van af. Ik heb er het meeste last van als ik alleen ben.

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”