Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Rijangst

Definitie: 
Fobie of angst voor autorijden

Ook bekend als: 
Amaxofobie

Reacties

Ik heb sinds ik zwanger ben…

Ik heb sinds ik zwanger ben geweest angst op de snelweg. Vooral als er aan de weg gewerkt wordt dat ik niet aan de kant kan wanneer het nodig is. ik krijg dan overal een tintel gevoel en kan dan moeilijk ademen, ook krijg ik het heel erg warm. Ik denk dat ik dan een beetje ga hyperventileren.
Indien ik dan niet aan de kant ga, of kan raak ik nog erger in panniek.
Heeft er iemand hier ook last van en hoe zou ik dit kunnen overwinnen.

Momenteel rij ik dan met de raam open op lucht aan te kunnen en ga dan ff rustig langs de kant staan.
na een paar minuten is het wel iets of wat gezakt. Ik wil eigenlijk weer heel graag over de snelweg rijden om zo niet meer overal binnendoor te hoeven racen.

Dus als ik het goed begrijp…

Dus als ik het goed begrijp leer je bij mind tuning hoe je de amygdala met rust laat,zodat die niet meer overprikkeld raakt?

Ter illustratie en…

Ter illustratie en wetenschappelijke onderbouwing van de functies van de amygdala en visuele triggers:

The Journal of Neuroscience, December 15, 2001, 21(24):9844-9855

Visual Pathways Involved in Fear Conditioning Measured with Fear-Potentiated Startle: Behavioral and Anatomic Studies
Changjun Shi and Michael Davis
Department of Psychiatry and Behavior Science and Center for Behavior Neuroscience, Emory University School of Medicine, Atlanta, Georgia 30322

Visual pathways to the amygdala, a brain structure critical for classical fear conditioning, were investigated. Conditioned fear was measured in rats as increased acoustic startle amplitude in the presence versus absence of a light or an odor paired previously with foot shock (fear-potentiated startle). Post-training lesions of both the lateral geniculate body (LG) and lateral posterior nucleus (LP) of the thalamus together, but not lesions of LG or LP alone, completely blocked the expression of fear-potentiated startle to a visual conditioned stimulus (CS) but not to an olfactory CS. These lesions also did not block contextual fear conditioning using startle or freezing as measures. Local infusion of 1,2,3,4-tetrahydro-6-nitro-2,3-dioxo-benzo[f] quinoxaline-7-sulfonamide disodium, an AMPA antagonist, into the visual thalamus immediately before testing also blocked fear-potentiated startle to a visual CS, suggesting that the lesion effects were not attributable to damage of fibers of passage. Iontophoretic injections into the LP of the anterograde tracer biotinylated dextran amine resulted in heavy anterograde labeling in two amygdala-fugal cortical areas: area TE2 and dorsal perirhinal cortex (PR), and moderate labeling in the lateral amygdaloid nucleus (L). These results suggest that, during classical fear conditioning, a visual stimulus can be transmitted to the amygdala via either lemniscal (i.e., LG V1, V2 TE2/PR) or non-lemniscal (i.e., LP V2, TE2/PR) thalamo-cortico-amygdala pathways, or direct thalamo-amygdala (i.e., LP L) projections.

Bovenstaande oefening…

Bovenstaande oefening illustreert waarin NLP en de inzichten vanuit Mind Tuning zo verschillen. Een trauma verwerk je niet met een beeldoefening, waarin je het beeld vervormt. Dit is de ene mentale illusie vervangen door een andere mentale illusie. NLP gebruikt hiervoor een oefening die de 'Fast Phobia Cure' heet. Deze techniek werkt heel goed bij een enkelvoudige, simpele fobie. En de reden is op zich heel logisch. Daarbij is een enkelvoudige fobische angst het meest wankelige emotionele probleem dat er is en is soms met een simpele patrooninteruptie al op te lossen. Maar een trauma is geen simpele fobie. En een niet-reële angst, paniekstoornis of serieus trauma zijn niet hetzelfde als een fobische angst.

Ik zal uitleggen waarom deze techniek bij een trauma alleen een doekje is tegen het bloeden. En evenvaak niet werkt. De reden waarom de ene persoon een trauma (en emoties) moeilijker verwerkt dan de andere heeft te maken met welk deel van de hersenen gedurende dagelijks gebruik het meest wordt gebruikt. Met ons bewuste denken kunnen we onszelf aansturen vanuit verschillende gebieden in de hersenen.

Dit doen we vanuit een neurofysiologische ontwikkeling of bepaalde onbewust aangeleerde gedragspatronen. Iemand met een minder ontwikkelde oog-/ lichaamscoordinatie stuurt zichzelf vooral aan vanuit het emotionele brein (het limbische systeem). Deze mensen verwerken visuele informatie makkelijk in een verstoord perspectief. Ik noem het mentale optische illusies. Deze illusies prikkelen de amygdala, een orgaan in de hersenen dat betrokken is bij de regulatie van angst en bij gedragsconditionering (leergedrag). Dezelfde beelden roepen steeds deze fysieke reacties op (stress en angst).

Wanneer de amygdala gedurende lange tijd wordt geprikkeld, leert de amygdala een verhoogd patroon van activiteit als normaal te herkennen. Omdat de amygdala informatie terugstuurt naar de thalamus en deze weer beelden communiceert naar ons bewuste denken, zal al ons denken altijd angstig zijn en komt de buitenwereld altijd in een verstoord perspectief binnen. Je hersenen krijgen niet de kans om gebeurtenissen te verwerken en emoties worden onbewust steeds weer geprikkeld, ook zonder directe stimuli. Een visuele oefening kan de trigger van enkele herinneringen vervormen, maar kort daarna zal ook deze vervorming vanzelf uitgewerkt zijn omdat de werkelijke, fysiologische oorzaak niet is opgelost. En dan heb ik het nog niet over de emotionele voedingsbodem van een trauma.

NLP en hypnose gaan makkelijk voorbij aan de fysiologische functies van de hersenen en waarom bepaalde visuele informatie wordt gevormd. Technieken en mentale truukjes zijn zeker niet altijd de oplossing. Dat blijkt ook wel uit het leven van Richard Bandler (grondlegger van NLP) zelf. Het is een man die vele persoonlijke issues, zoals verslavingen, ook lange tijd zelf moeilijk kon oplossen. Het is ook een man met een slechte coordinatie en straalt zelf weinig energie en vitaliteit uit. Hoewel ik hem zeker ook op veel punten bewonder en hij een bijzonder scherp inzicht heeft in bepaalde aspecten van ons functioneren, wordt de werkelijke effectiviteit van NLP zwaar overschat. NLP bestaat vooral uit beeldtruukjes en communicatiemodellen. Maar dat dekt zeker niet ons totale functioneren.

Beste Agnet, Iemand die een…

Beste Agnet,

Iemand die een trauma herleeft bekijkt het weer door zijn of haar ogen. De herinnering die weer opgeroepen wordt is daardoor zo heftig. Een ander die dat minder of helemaal niet heeft ziet zichzelf in het beeld zodat het meer op een slechte film lijkt. De emoties zijn dan niet of nauwelijks waarneembaar. Dit is verreweg het grootste verschil. Uiteraard is de fysiologie bij elk van die personen anders maar dat is een logisch gevolg.

Leer je diegene om zichzelf in het beeld te zien dan is de trauma al veel minder. Daarnaast kan je nog veel meer met het opgeroepen beeld doen zodat de trauma helemaal verdwijnt. Het is vaak makkelijker dan men in de regel denkt. Doe het zelf maar eens met wat herinneringen en zie eerst jezelf in dat beeld en bekijk het daarna eens weer door je eigen ogen. De emotie is vele malen sterker wanneer je het weer door je eigen ogen ziet.

Deze bovenstaande strategie is trouwens wel goed bij allerlei goede herinneringen zodat je jouw brein traint om zich goed te voelen...

O ja Herman ik kon geen mailtje terugsturen naar je. Jij stuurde mij wel een mailtje maar ik kon hem niet terug beantwoorden...had ik wel even graag gedaan namelijk.

Groeten,

Edwin Selij
Fobiedokter

Beste Agnet, Het heeft te…

Beste Agnet,

Het heeft te maken met een aangeleerde 'mindset' en gedragsstrategie. Waarom iemand steeds een trauma herbeleeft, heeft te maken met:
- Een fysiologisch aspect, wat leidt tot de manier waarop herinneringen in de 'mind' worden geformeerd.
- Een trigger (associaties die de herinneringen doen oproepen. Of de gewoonte om heel de dag op te gaan in vragen die nooit een definitief antwoord opleveren ('Wat als'- en 'Waarom'-vragen)).
- Een voedingsbodem. Ieder gedragspatroon dient tot het bevredigen van emotionele behoeften en heeft dus een functie.

Wanneer in 1 van deze drie gebieden een constructieve, positieve verandering plaatsvindt, kan men loslaten en verwerken.

Hoe weet je of je goed bezig bent? Wanneer je merkt dat je in een positieve flow zit en optimaal op je omgeving bent afgstemd. En bepaalde herinneringen minder intense emoties opleveren.

Ik wens ook iedereen een geweldig en angstvrij 2009 toe!!

Herman

Intressante discussie waar…

Intressante discussie waar ik veel van kan leren!
Wel heb ik een vraagje wat betreft de traumatische ervaringen.
waarom de één er meer last van heeft dan de ander.
Komt dit omdat de één er niet meer mee bezig is,een soort berusting erin heeft omdat de situatie niet te veranderen meer is?
Er verders dus niet meer over nadenkt,en de ander er dus maar mee bezig blijft?
Ik begrijp dus ook dat een lichaam het vanuit zichzelf verwerkt zeg maar,maar soms lees je wel eens dat iemand iets niet goed heeft verwerkt,hoe weet je of je goed bezig bent?

Verders iedereen een heel fijn 2009 toegewenst!

Beste Jeroen, Een…

Beste Jeroen,

Een traumatische ervaring kan zeker een trigger zijn. Maar ook bepaalde foutieve kijkgewoontes kunnen aanleiding geven tot het ontwikkelen van rijangst. Angst heeft altijd een visueel aspect en ontstaat ook altijd door een samenspel de manier waarop het visuele systeem wordt aangestuurd. Dat gegeven is wel dé ontdekking achter Mind Tuning (en ons totale functioneren).

NLP heb ik voor het grootste deel losgelaten (ik vind het vaak onnatuurlijk 'trukerig' en omslachtig), maar ik ben een groot fanaat op het gebied van taalpatronen (conversationele 'trance'-inductie). Taal (in al zijn vormen) is een machtig medium. Maar ik erken vooral de fysiologische aspecten bij het ontstaan van angstproblemen, oftewel de manier waarop we onszelf hebben geleerd aan te sturen.

Mind Tuning is de ontdekking van Pieter Frijters en de coachingsmethodiek die hij het principe achter Mind Tuning laat ondersteunen, is fenomenaal. Ik werk er nu geruime tijd mee, maar ik sta nog iedere dag versteld van de effecten en resultaten die het heeft op mensen. En niet alleen op het overkomen van een angstprobleem. Dat heb ik in al mijn NLP-belevenissen nooit op die manier teruggezien.

O ja, nog even over trauma's. Wie wel sterk en wie niet of nauwelijks vervelende gebeurtenissen herbeleeft, heeft ook een fysiologisch aspect en komt voort uit geconditioneerde gedragspatronen. Met andere woorden, de één maakt een traumatische gebeurtenis mee, verwerkt deze en het heeft nauwelijks nog invloed in zijn/ haar dagelijkse functioneren.

De ander maakt iets traumatisch mee en loopt er zijn/ haar leven mee rond. Wat doet de een anders dan de ander? Juist daar kunnen we via Mind Tuning een goed antwoord op formuleren en mensen onmiddellijk een verschil laten merken.

Keep up the good work!

Herman

Mmmh, het is dus wel eens de…

Mmmh, het is dus wel eens de moeite waard om daar in te verdiepen. Ben heel erg benieuwd wat Mind Tuning precies is.
Wat Edwin al zei over NLP en Hypnose, daar ben ik meer bekend mee...

Wat ik van jou begrijp ga je dus uit van aangeleerd gedrag en niet van meegemaakte traumatische ervaringen. Ik probeer vaak heel oppervlakkig te gaan kijken waar het probleem vandaan komt en vervolgens hun gedrag langzaam te veranderen. Om mensen dus positiever te laten denken en een beter gevoel te laten krijgen kun je een oude anker vervangen door een nieuwe positieve...

Maar ik begrijp dat Mind Tuning totaal anders is dan hoe ik werk...

Groeten, Jeroen

Beste Jeroen, Mind Tuning is…

Beste Jeroen,

Mind Tuning is een op zichzelf staande methodiek dat de werkelijke oorzaak van ieder angstprobleem aanpakt. Dus ook het fysiologische aspect. Deze wordt met NLP en hypnose niet aangesproken. Mind Tuning is een totaaltraining.

Voor de goede orde: een fobie of niet-reële angst wordt vaak als een ziekte bestempeld. Ziektes vereisen inderdaad een dokter. Maar een angstproblematiek is geen ziekte, maar ontstaat uit een lijn van aangeleerde en geconditioneerde (onbewuste) gedragspatronen (incl. fysiologische!!).

Er zijn zeker goedkopere alternatieven om aan angst te werken. NLP kent goede technieken die een fobische angst kunnen verlichten. Met Mind Tuning geven we echter een extra dimensie aan het totale functioneren en hoe je jezelf mentaal en fysiek optimaler kunt gebruiken. Voor velen een openbaring.

Wanneer prijs een probleem is, raad ik inderdaad bijv. een 'fobiedokter' aan, in ieder geval om een fobische angst met NLP te ontkrachtigen. En als je op zoek gaat, zijn er ook andere therapeuten die vast kunnen helpen.

Hoewel Mind Tuning nu breed wordt erkend als de snelste en meest vergaande oplossing, bestaat het niet dat alleen wij kunnen helpen.

Bedankt voor de reacties en nogmaals veel succes met je site.

Herman

Hallo Jeroen, Een goede site…

Hallo Jeroen,

Een goede site met veel informatie. Het is inderdaad een angst die zeer vaak voorkomt en ook ik krijg er vaak mee te maken in mijn praktijk. Ik ben fobiedokter. Wat Herman al zegt is het vrij eenvoudig op te lossen en het is jammer dat zoveel mensen zich laten belemmeren door angst. Zelf gebruik een combinatie van NLP en hypnose.
Het is een van de beste manieren om angst snel en adequaat te bestrijden en het lukt ook erg goed. Alles is uiteraard afhankelijk van de coach hierin en dat is eigenlijk met alle methodes zo. Het hoeft m.i. niet duur te kosten maar goed ieder rekent zijn prijs.

Groeten,

Edwin Selij

Beste Jeroen, Bedankt voor…

Beste Jeroen,

Bedankt voor de link. Leuke en informatieve site. Inderdaad hebben ontzettend veel mensen last van rijangst. In mijn praktijk bestaat soms wel 1/3 van de deelnemers in de groepen uit mensen met rijangst of varianten, zoals tunnel-/ brugvrees. In mijn ervaring is het de makkelijkste angst om op te lossen. Meestal lukt dat ons al binnen een uur. Omdat duizenden mensen jaarlijks met Mind Tuning snel van hun angsten afkomen, is het voor mensen toch de moeite waard om te kijken of ze nog een plek in een van de groepscoachings kunnen bemachtigen. Ook al zijn we niet de goedkoopste en zijn de plaatsen vaak snel uitverkocht.

Hoi Herman, Ik heb wel al…

Hoi Herman,

Ik heb wel al gehoord van Mind Tining, maar weet eigenlijk niet wat voor soort methode jullie toepassen. Is het te vergelijken met NLP? Of is het echt heel anders?

Groeten, Jeroen van der Wijst

Op weg naar…

Op weg naar rijplezier!

Rijangst.net is een website voor mensen die problemen hebben met autorijden. Mensen zoals u en ik, die door bepaalde omstandigheden niet de weg op durven. Het komt voor in alle gradaties van de bevolking en in verschillende vormen en maten. Uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland last hebben van een vorm van rijangst.
Sommige mensen durven alleen de autosnelweg niet op en anderen stappen helemaal niet meer in de auto.
Oorzaken zijn heel divers. Het kan gebeuren dat iemand door het zien of meemaken van een ernstig ongeval zo getraumatiseerd is dat ze elke keer weer de beelden van dat ongeval voor zich zien. Dat kan heel beangstigend zijn.
Maar ook mensen die interesse hebben in het onderwerp, kunnen hier meer lezen. Misschien ken je wel iemand die daar last van heeft.
Op Rijangst.net kun je ook informatie lezen over de verschillende vormen van faalangst en eventueel een test doen om te zien welke vorm van faalangst jij hebt. Onder het onderwerp “de rijles” kun je meer lezen over het huidige systeem van lesgeven en examineren, met informatie over “Het Nieuwe Rijden” en “Het Vernieuwde Rijexamen”.
Je kun de website vinden op: http://www.rijangst.net

Ik ben nu al 30jaar bang…

Ik ben nu al 30jaar bang voor auto rijden. Mijn punten zijn, niet in halen ( al is het ook een tractor). Achterop koment verkeer. De laatste tijd haal ik het in mijn hoofd, als er een fietser of brommer appart op een fietspad rijd, ik er niet voorbij kom.Auto banen en rijkswegen vermijt ik en rij daarom allen op binnen wegen. Mijn vraag, kom ik hier ooit van af.Ik ben nu bijna 65jaar en wil graag op mijn oude dag wat kunnen reizen.

ineens angst om auto te…

ineens angst om auto te rijden

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”