Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Het beste advies: ga iets anders doen!

Printvriendelijke versie

Doorbreek de vicieuze cirkel

Een angstproblematiek is een programma dat een vicieus patroon afdraait van bewuste en onbewuste handelingen en gedachten. Deze gedachten en handelingen zijn zowel de motor als de brandstof voor je conditie. Alles in ons biomechanisme werkt in voortdurend bewegende cycli. Wanneer alle focus is gericht op je angst, staan andere processen stil en versterk je je probleem alleen maar.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Om letterlijk (over) te schakelen naar andere emotionele patronen moet je andere stimuli opzoeken. Zet je je leven stil, in dienst van je angst, dan zal deze beslist alleen erger worden. Het is een wetmatigheid: alles wat je aandacht geeft, groeit.

De neiging om alles te controleren

Je angst bestaat uit impulsen die symptomen veroorzaken: buitengewone reacties op normale stimuli, veroorzaakt door ons onderbewuste. Alles wat ons autonome zenuwstelsel doet, doet het uit goede bedoelingen: het wil ons iets zeggen. In ieder geval dat we iets anders mogen doen dan we deden. Iedereen snapt dat ons autonome zenuwstelsel een signaal afgeeft, wanneer we een hand op een gloeiend hete kachel leggen en in een reflex terugtrekken. Maar als het om reacties als hartkloppingen en hyperventilatie gaat, doen we iets heel vreemds. In plaats van de waarschuwing ter harte te nemen, proberen we de processen te controleren.

Fysieke vs. mentale inspanning

Wanneer we een rondje hardlopen snappen we dat we transpireren, rood aanlopen, onze hartslag omhoog gaat en we zwaarder ademen. Niemand wil deze effecten onder controle krijgen. Wanneer we ons in ons hoofd voortdurend druk maken, verbruiken we een buitengewone hoeveelheid energie. Bedenk bijvoorbeeld dat onze hersenen twintig procent van alle energie en zuurstof in ons lichaam verbruiken… in rust! Het is dus geen wonder dat ons zenuwstelsel reageert, wanneer we onszelf mentaal uitputten door steeds de angstwekkende stimuli aandacht te geven en ons hele doen en later erop af te stemmen. In plaats van over te gaan op andere - mentaal ontlastende - activiteiten gaan we ons er juist heel erg mee bemoeien en er op ingrijpen.

Rust, tijd en ruimte

Uiteindelijk ontstaan er conflicten, verstoorde processen en raken we zó ver van huis dat we in een staat belanden waar klachten als dwang, paniek, depressiviteit en een burn-out kunnen ontstaan. Gelukkig is ons zenuwstelsel een ongelooflijk intelligent mechanisme dat daar wel weer van kan herstellen. Daarvoor is het wél noodzakelijk dat we het daartoe de kans geven, en dat het kan overschakelen naar andere stimuli, oftewel naar andere indrukken en activiteiten. Alleen dan zitten we onszelf niet in de weg in het proces. Het angstpatroon kunnen we vrij gemakkelijk doorbreken door structureel onze aandacht op heel andere dingen te richten en daarbij ons gedrag te veranderen. Wellicht weten we niet 1, 2, 3 wat het juiste is om te doen, maar vaak doen we automatisch het juiste wanneer stoppen een aantal andere dingen te doen. Bijvoorbeeld:

  • Stop met het onderzoeken van je conditie in boeken, op Internet, en verder.
  • Stop met praten over je angst en het zoeken naar begrip of en luisterend oor.
  • Stop met waarom-vragen, zoals: “Waarom heb ik dat nou?”, “Waar komt dat nu vandaan?” Erger nog is het wanneer je denkt te weten waar je angst vandaan komt. Het geeft je alleen een reden, een legitimatie voor je angst nu, en een legitimatie er eindeloos mee bezig te blijven.
  • Stop met het ingrijpen op autonome processen en deze te bevechten. Ademhaling, hartslag, blozen, transpireren en feitelijk álle angstreacties zijn autonome reacties en die kunnen we nooit controleren.
  • Stop met het slikken van medicatie (doe dit wel in overleg en bouw heel langzaam af). Door effecten van een overactief zenuwstelsel te onderdrukken, leer je je zenuwstelsel niet over te schakelen naar een modus voor niet-angstig gedrag. Je leert gewoontes niet af met een pilletje. Om dezelfde reden helpen bijvoorbeeld nicotinepleisters bij rookverslaafden niet het roken (de gewoonte) af te leren.
  • Stop met het volgen van iedere therapie of behandeling die je juist bezig laat zijn met je angst (wat bijna iedere therapie doet). Alles wat je aanzet bezig te zijn met je angst, zorgt er voor dat je er alleen maar 'beter' in wordt. Soms wordt de angst 'beheersbaar' en wordt je subtieler in je angstgedrag. Zo wordt het alleen maar lastiger om er echt vanaf te komen.
  • Stop met je leven aan te passen aan je angst. Bedenk dat je klachten buitengewone reacties zijn op normale stimuli. Bedenk dat ze je nog nooit echt schade hebben aangericht, maar alleen onplezierig aanvoelen. Je hoeft er juist niets mee.
  • Stop met het steunen op anderen. Oeverloos begrip en mensen die zich aanpassen aan je angst werkt averechts. Hoe prettig (h)erkenning ook kan zijn.

Verstrooi je aandacht en zoek actieve afleiding

Nogmaals, je kunt een angstpatroon alleen doorbreken door je zenuwstelsel andere programma’s op te laten starten en er helemaal in op te gaan. Daarom zijn actieve afleiding en volledige verandering altijd mijn dringendste advies. Zoek die dan wel in dingen die veel zintuiglijke activiteit en aandacht vragen en nauwelijks ruimte overlaten om na te denken. Er zijn leermethoden, zoals Mindtuning: www.MindTuning.nl , die veranderingen versnellen en een beroep doen op het snelle leervermogen van je onbewuste zenuwstelsel. Zo snel, dat veranderingen soms al binnen een aantal minuten merkbaar zijn. Maar door bovenstaande tips in acht te nemen, kun je zelf ook al een belangrijke stap zetten in de richting van herstel.

Reacties

Kennismakingsdag MindTuning…

Kennismakingsdag MindTuning !!

Zaterdag 29 mei a.s. is er een kennismakingsdag MindTuning.

MindTuning is een uiterst effficiente en snelle methode voor het oplossen van angsten, burnout en stress.

Op deze kennnismakingsdag zie je Pieter Frijters "live" in actie.
Hij is de grondlegger van Mindtuning en hielp de afgelopen 18 jaar al vele duizenden mensen van hun klachten af.

Het belooft weer een overgetelijke dag te worden!

Koste bedragen € 90,= inclusief lunch.

Meer info:
http://www.mindtuning.nl/zaterdag-seminar

In plaats van Herman bedoel ik…

In plaats van Herman bedoel ik Pieter, de schrijver van het boek.

mvg Vera

Beste Herman, Graag wil ik een…

Beste Herman,

Graag wil ik een reactie geven op het zoeken naar afleiding i.v.m. angststoornissen.
Deels ben ik het absoluut eens dat afleiding belangrijk is om niet met je angst bezig te zijn.
Toch vind ik het bovenstaande stuk tekst heel erg zwart wit overkomen, voornamelijk het stop-lijstje.

Zelf heb ik een chronische angststoornis vanuit de vroegste jeugd opgelopen. Uiteraard heb ik therapie gehad en inderdaad deze heeft mijn angst niet weg kunnen nemen. Het enige wat ik heb gekregen zijn inzichten in het hoe, wat en waarom wat verstandelijk veel rust heeft gegeven. Het is belangrijk dat de therapie-sessies gekaderd zijn, dat deze dus niet tot in het oneindige doorgaan waar vroeger het GGZ heel goed in was. Dat het gaat om de inzichten en acceptatie. Verwerking ook deels, maar wat u al schreef kunnen chronische angsten bijna nooit 100% onder controle gehouden worden.

Jaren lang heb ik zoals uw stoplijstje geleefd en mij goed weten af te leiden van angsten.
Dit heeft mij veel positiefs opgeleverd. Een goede baan, buikdansoptredens, omgaan met vele mensen, kortom bruisend in je leven staan wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Dit heb ik heel lang vol kunnen houden. Tot 5 maanden terug.

5 maanden terug kon ik na een bezoek aan de huisarts meteen door naar de cardioloog.
Deze huisarts had mij in de loop van 2 jaar al gewaarschuwd vanwege mijn hartritme. Toen 38 jaar vond ik dat allemaal onzin. Ik voelde mij gelukkig en tevreden met mijn volle leven en heb het afgedaan dat ieder zijn eigen ritme heeft. Ik was net als u van mening dat afleiding de juiste methode was. Ookal voelde ik mij wat gejaagd en fysiek niet altijd even fit, ik vond dat ik het voor elkaar had en mijn angst overwonnen had.
Ik had het zo goed voor elkaar dat ik regelrecht op een hartaanval afstevende. Gelukkig door een oplettende huisarts is dit voorkomen. Tachycardie ontstaan vanuit een overactief en overgevoelig autonoom zenuwstelsel ontstaan vanuit conditionering uit de vroegste jeugd. Gelukkig is dit met een beta-blokker goed onder controle te houden. Helaas kan ik absoluut nog niet stoppen met deze betablokker (heb ik natuurlijk allang geprobeerd) want het hart slaat weer op hol. Misschien lukt dit over een tijdje wel anders is het gewoonweg accepteren en blij zijn dat zo een hartaanval voorkomen kan worden.

Dit is ook de reden dat ik het niet volledig eens ben met uw stop-lijstje.
Net zoals u ben ik zeker van mening dat wanneer er alleen maar aandacht geschonken wordt aan angst de angst groeit, immer alles wat aandacht krijgt groeit. Maar om de angst te ontkennen is ook geen optie wat ik aan den lijve heb ondervonden. Ik ben heel blij dat mijn huisarts en cardioloog hebben ingegrepen op mijn autonoom proces ondanks dat ik het in eerste instantie onzin vond. Nu 5 maanden later ben ik bezig om mijzelf gewoonweg te accepteren wie ik ben en dat deze angststoornis mijn autonoom zenuwstelsel overactief heeft gemaakt. Hier pas ik mijn leven zo gezond mogelijk op aan. Geen extreme afleidingen meer, maar alles in juiste proporties. Af en toe zware dagen wat ik probeer te accepteren en wat u ook al adviseert niet de angst gaan uitrafelen van hoe, wat en waarom. Steun van mijn gezin werkt daarbij heel troostend waardoor ik mij niet alleen voel staan. Ik verlang niet continu erkenning en zeker geen aanpassing vanuit de omgeving aan mijn angst, dat is voor niemand goed. Ik wil zeker niet dat mijn gezin gillend weg zal rennen bij mij. Maar op zijn tijd een troostende arm om je heen doet toch wonderen en maakt het weer allemaal wat draaglijker.

Alles in juiste proporties is mijn motto.

Vriendelijke groeten van
Vera

Geweldig!!! Eindelijk een…

Geweldig!!! Eindelijk een web-site over dit onderwerp waar ik mezelf in herken en die ik begrijp. En
uit ervaring weet ik dat de adviezen die u geeft kloppen en waar zijn. Ook ik ben veel te lang onder
behandeling geweest bij een therapeut die er niks van begreep en het inderdaad versterkte. Toen ik
daarover ging "klagen", ben ik eruit gezet!!! Dus nu probeer ik zelf een oplossing te vinden om van
mijn angst voor de angst af te komen, want ik weiger om ermee te leren leven zoals mij werd ge-
adviseerd. Er zijn zoveel dingen die u schrijft die ik voel en herken, gewoon bizar. Ik heb alleen
nog erg veel moeite om d.m.v. afleiding aan andere dingen te denken en mee bezig te zijn.
Het is precies zoals u schrijft, je voedt het zelf door er de hele tijd op gericht te zijn. Het lijkt alsof
het steeds erger wordt i.p.v. minder. En toch zijn er inderdaad dagen dat ik met allerlei andere
dingen bezig ben en dan achteraf besef dat de angst ook gedurende die tijd weg was, dus klopt het
wat u schrijft. Binnenkort ga ik op vakantie, dus ik denk dat dat de beste afleidings-tactiek is die
ik kan bedenken. Bedankt voor deze site. Ik ga alles lezen en toepassen!!!

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”