Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Trilangst, 6 tips om jouw trilangst op te lossen

Printvriendelijke versie

Het is voor mensen met trilangst een nachtmerrie: in gezelschap iets eten of drinken, wat inschenken, een handtekening zetten, een muziekinstrument bespelen…
Hoe meer je je trillende handen onder controle probeert te krijgen, hoe erger het wordt. Dat komt omdat mensen die bang zijn om te gaan trillen iedere handeling van de handen met de ogen volgen. Als zij een handtekening zetten blijven ze nauwlettend naar de pen kijken. Drinken zij koffie, dan zijn ze gefocust op de hand die het kopje vasthoudt. Wanneer ze soep eten blijven ze staren naar de lepel. Aangezien focussen altijd spierspanning met zich meebrengt, wordt de handeling verkrampt en gaan mensen trillen.

Onbewuste innerlijke beelden

Ook het zien van onbewuste innerlijke beelden die niet kloppen met de realiteit zorgt voor negatieve lichamelijke reacties zoals trillen. Trilangst heeft alles te maken met de aanwezigheid van anderen. Met mensen, ziende mensen wel te verstaan. Een kamer vol met blinden maakt niemand aan het trillen.
Stel dat je in een vergadering zit en de rondvraag komt er aan. De gedachte alleen al kan je aan het trillen brengen. Dat komt omdat je in je onbewuste beleving alleen gezichten ziet met ogen die je aanstaren. De echte werkelijkheid is echter dat die mensen lichamen hebben en gekleurde kleding dragen. Er is beweging zoals schrijven en koffie drinken, er is een tafel en ook een achtergrond. Het kan ook zijn dat je onbewust jezelf ziet, met trillende handen.
Het onwillekeurig zenuwstelsel maakt geen verschil tussen onbewuste innerlijk beelden en de realiteit. En bij negatieve innerlijke beelden ontstaan er vervelende symptomen, zoals trillende handen. Als het innerlijke beeld voldoet aan de werkelijkheid, blijft het trillen achterwege.

Pieter Frijters heeft verschillende succesvolle kijk-oefeningen ontwikkelt om mensen snel en definitief van het trillen af te helpen.

  1. Schrijfoefening:

Zet een handtekening en blijf gefocust kijken naar de punt van de pen. Je zult merken dat de handtekening klein is. Zet vervolgens een handtekening en kijk iets over de pen, zodat je de pen waarneemt zonder je ogen er op te richten. Je zult ervaren dat het vloeiender gaat en de handtekening groter is. Je kunt ook een fractie naast de pen blijven kijken. Oefen dit eveneens met het opschrijven van je adres. Met een beetje oefenen krijg je de truc door en merk je hoe gemakkelijk het gaat, zonder trillen.

  1. Oefening bij koffie en thee drinken

Laat je armen hangen en kijk naar de hand waarmee je normaal gesproken een kopje oppakt. Blijf geconcentreerd naar je hand kijken terwijl je hem naar je mond brengt. Je zult merken dat deze handeling verkrampt plaatsvindt. Doe het nu opnieuw en kijk niet naar je hand, maar voor je uit. Je voelt onmiddellijk dat deze handeling soepel verloopt.

  1. Oefening bij (soep) eten

Wie trilangst heeft en eet, kijkt naar de lepel of vork waarmee het eten wordt opgeschept. Kijk voortaan in de soep, of in het eten in plaats van naar de lepel of vork. Terwijl je eet blijf je in de soep of het bord eten kijken. Je zult je lepel of vork nog wel waarnemen, maar deze mag absoluut geen visuele aandacht krijgen. Oefen eerst met een kopje water en een theelepel. Na een tijdje oefenen ben je in staat om ook in gezelschap op een ongedwongen manier te eten.

  1. Oefening bij drinken inschenken

Als je drinken inschenkt, ben je geneigd om naar de tuit van de koffie- of theekan te kijken. Kijk eens in het kopje, glas of beker en schenk dan in. Je zult meteen merken dat het veel beter gaat!

  1. Oefening Oer-kijken

Kijk voortaan een ander nooit meer dan 2 seconden recht in de ogen. We hebben geleerd dat het beleefd is om dat wel te doen. Bij dieren is het echter een teken van agressie. En het is niet voor niets dat baby’s en jonge kinderen je niet recht in de ogen kijken. Elkaar recht in de ogen aankijken is onnatuurlijk, aangeleerd gedrag, dat spanning oproept. Als je voortaan je ogen laat dwalen over het gezicht van anderen in de lijn onder de ogen, voel je je veel meer ontspannen. Het komt totaal natuurlijk over. De ander heeft niet in de gaten waar je naar kijkt.’’

  1. Oefening om in de realiteit te blijven

Blijf in de realiteit door op een juiste manier te kijken. Dat doe je door de ruimte waarin je je bevindt en de mensen en inrichting helemaal in je op te nemen, zonder ergens specifiek op te letten. Zorg daarbij dat je je ogen altijd in het midden houdt. Het kijken uit je ooghoeken, roept spanning op. Maak je blikveld zo ruim mogelijk. Dan neem je ruimte in en blijf je ontspannen.

 

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”