Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Hoogtevrees

Extra informatie

Vrijwel iedereen heeft in min of meerdere mate angst voor hoogten, maar wanneer deze buitensporige vormen aanneemt, spreekt men van acrofobie, beter bekend als hoogtevrees. Acrofobie heeft veel gemeen met bathofobie, de vrees voor diepten. Beide fobieën houden verband met de vrees om te vallen. Mensen die aan acrofobie lijden, kunnen vaak gewend raken aan bepaalde hoge plekken, zoals een woning in een flatgebouw. De angst kan echter terugkomen nadat men langdurig geen blootstelling heeft gehad aan hoogtesituaties. Acrofobie is een specifieke fobie en kan net als de meeste van dergelijke fobieën vrij gemakkelijk worden behandeld door middel van MindTuning. Er zijn echter ook hardnekkige vormen bekend. Hoogtevrees in combinatie met autisme, hoogtevrees als gevolg van sterke dwanggedachten zijn vaak moeilijker te behandelen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten hoogtevrees. * Cognitieve hoogtevrees wordt veroorzaakt door angstgedachten die gerelateerd zijn aan angst om te (kunnen) springen of angst dat een constructie niet sterk genoeg is. * Pure optische hoogtevrees kan al achter glas (zonder echte bijgedachten) paniek geven, wanneer men op een etage van een flat verkeert. Veel soorten hoogtevrees zijn echter een mengvorm van cognitieve en optische hoogtevrees. Hoogtevrees kan optreden ten gevolge van overbelasting, bijvoorbeeld na een burn out of overspannenheid. Veelal blijft de hoogtevrees-gevoeligheid bestaan als de overbelasting weer is verdwenen. Vaak dient de hoogtevrees dan afzonderlijk te worden behandeld. Hoogtevrees kan ook heel goed het gevolg zijn van een bepaalde oogafwijking, waarbij de ogen niet goed samenwerken. Dit is een groot, maar sterk onderkend probleem. Een normale oogarts en opticien kunnen dit namelijk niet meten. Ga hiervoor naar een goede optometrist!

Definitie: 
Fobie of angst voor hoogten

Ook bekend als: 
Acrofobie
Altofobie
Hyposofobie
Hypsifobie

Tags: 

Reacties

Hoii! Ik vind ook dat er…

Hoii!

Ik vind ook dat er weinig mensen op dit forum reageren, aangezien er veel mensen last van hebben!
Ik zelf heb ook (erge) last van hoogtevrees. Ik zou niet weten sinds wanneer ik het heb, ik ben er soort van mee opgegroeid, ik leer er wel mee leven. ja tuurlijk wil ik in achtbanen! Maar ik vind ze doodeng, maar in een paar ben ik wel geweest en dat vond ik zoo gaaf, maar nogsteeds ga ik er niet voor mijn lol in. Ik ben altijd bang dat het uitelkaar valt en ik neerstort op de grond... Ook heb ik last van die trapen met gaten, ik vind ze zo eng, maar die kan ik ondertussen wel wat meer verdragen. Mijn zus woont in een flat op negen hoog :S .. altijd ga ik met de lift, waarvan ik denk dat ie ook naar beneden stort!, om daarna met mijn hoofd richting de deuren naar haar deur te lopen... Mijn broertje vind mij een aansteller, ag jammer dan ik weet niet beter! Als ik naar hoge gebouwen kijk duizel ik helemaal en als ik vanaf een hoog gebouw naar beneden kijk gaat alles op en neer, dat is zo irritant!
Mijn vader heeft trouwens ook hoogtevrees, maar die heeft het zo goed als niet meer. Is het eigenlijk erfelijk?

Xx

hallo anoniem ik zelf heb…

hallo anoniem
ik zelf heb dat ook gehad als 17 jarige nu, maar heb het helemaal zelf opgelost
dat kan jij ook
het lijkt misschien onmogelijk, maar je moet gewoon die lift of achtbaan in gaan (een soort zelfkwelling, maar wel voor een goed doel)
in het begin doe je je ogen dicht en doe je of je thuis op de wc zit
het tweede rondje doe je een keer 'n paar seconden je ogen een beetje open
de derde keer weer wat meer, en zo bouw je dat stap voor stap op.
na een tijdje voelt de achtbaan hoogte niet meer als angst maar als kick en lol.
je moet ook vooral denken: het is leuk, ooh wat mooi, ooh dit is vet, enz.
als je dat soort positieve dingen genoeg denkt, wordt het vanzelf ook echt leuk
het is niet leuk, maar als je er echt vanaf wilt doe je het.
Gr. anoniempje

hejj,, ik snap niet dat…

hejj,,

ik snap niet dat niemand hier nog op heeft gereageert ik heb heel erg last van hoog tevrees..
ik heb het al een paar jaar en ben pas 15!!
ik durf niet eens in liften en open trapen zijn voor mijn ook een heel groot probleem.
pretparken kom ik liever niet dat is 1 van mijn grootste angsten want waar je ook in gaat het is hoog, in mijn famile heeft mijn vader er last van gehad maar die is er over heen gegroeid maar ik durft die stap niet te zetten ik bibber al als ik er aan denk.

gr

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”