Angstlijst - Mindtuning
Angsten per categorie
Sociaal

iedere sociale fobie en angst

Ruimtelijk

Hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, etc.

Natuur

dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, etc

Lichamelijk

naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, etc

Overig

Alle angsten en fobieën die niet tot een van de andere classificaties behoren.

Bloosangst

Extra informatie

Bijna iedereen heeft weleens gebloosd, de meeste mensen zullen daarvoor hun schouders ophalen maar bij sommigen ontaardt dit in een angst. Waarschijnlijk heeft zo'n 10% van iedereen tussen de 14 en 60 jaar weleens last van blozen. bloosangst is de angst om rood te worden bij aandacht van anderen. Dit kan zijn tijdens het geven van een cursus, toespraak, presentatie maar ook in een 'vragenrondje' of persoonlijk gesprek.

Dit probleem is overigens snel en goed oplosbaar met MindTuning. Kijk op www.mindtuning.nl of stuur een mail naar [email protected] als je hierover een specifieke vraag hebt.

Definitie: 
Fobie of angst om te blozen of voor de kleur rood

Ook bekend als: 
Ereuthofobie
Erythrofobie
Erytofobie

Reacties

Hallo iedereen, Ik ben…

Hallo iedereen,

Ik ben Renate, 15 jaar en ik heb ook last van bloosangst.
Bijv. toen ik een spreekbeurt moest houden bloosde ik ook, en ik schaamde me ik-weet-niet-wat.

Maar ik heb het tegen mijn klas verteld, doormiddel van een presentatie/spreekbeurt.
Ze hebben mij ontzettend goed opgevangen, en tips gegeven.

Een paaar tips en een raad wil ik jullie geven;

Als je weet dat je in een bepaalde situatie kan gaan blozen, blijf rustig! Denk niet van, ooh nu ga ik blozen en iedereen ziet het! - Nee blijf rustig om je heen kijken. Des te minder erg wordt het.

En geef er niet aan toe. Als je bloos, ga dan niet naar beneden kijken, maar kijk mensen gewoon recht in de ogen, ookal bloos je. Geef je zelf er niet aan toe.

Vertel mensen ervan! Je hoeft je er niet voor te schamen, ookal snap ik dat het wel gebeurd. Maar als mensen waar je vaak mee omgaat het weten, des te minder moeilijk word het!

Nou, ik wens jullie allemaal veel succes, en ik hoop dat jullie er af komen!

Groeten van Renate.-

Hoi! Ik ben een meisje van…

Hoi!
Ik ben een meisje van 16 jaar, ben een jaar blijven zitten en ik zit nu in 't examenjaar. Als ik presentaties moet houden zit ik voor de tijd al in mezelf te zeggen van niet rood worden en gewoon over die mensen heen kijken. Maar dat begon dus bij presentaties.. Nu is het zelfs als ik in de kroeg kom en er worden opmerkingen gemaakt, dan denk ik meestal goh ben ik blij dat 't hier zo donker is... anders hadden ze m'n rode hoofd allang gezien. Maar inderdaad ook heb ik dat als ik met iemand een gesprek heb en er komt een gevoelig onderwerp langs ben ik zomaar rood.
Echt ik snap dr niets van.. ik ben helemaal niet verlegen! Maar ik heb echt 't idee dat het alleen maar erger word.

Ik denk dat 't komt doordat mensen je dan lang aankijken ofzo? Ik heb echt geeeen idee maar het is wel erg klote!

Hallo, ik heb hier ook erge…

Hallo, ik heb hier ook erge last van!
Als er iemand naar me kijkt, of iemand spreekt me aan, om een vraag te beantwoorden.
Ik schaam me diep..! Misschien naar de huisarts gaan een optie?
Groeten

hallo,ik heb hier ook heel…

hallo,ik heb hier ook heel lang last van gehad en tis nu zo goed als voorbij,moet er wel dagelijks aan werken nog maar het komt wel goed dankzij het programma van [email protected] kijk maar es op de site,veel sterkte! gr m

Hey, Ik heb/had er ook last…

Hey,

Ik heb/had er ook last van... Nu een pak minder als vroeger. Vroeger had ik het iedere keer als ik iets in groep zei. Nu enkel als ik voel dat ik domme dingen zeg of kan gaan zeggen. Probleem is niet dat ik dan rood word (vind ik geen punt), maar dat ik over mijn hele lichaam (vnl rug en buik) stekende pijn krijg, en ook benauwd. Soms gewoon thuis aan tafel, als over een onderwerp begonnen wordt waar ik me niet prettig bij voel. Naar een koudere ruimte gaan haalt het branderige gevoel weg...

Het is nu minder dan vroeger omdat ik meer in groep heb leren praten en ook meer voor mijn mening durf uitkomen....

Groetjes

hallo,ik lees juist dat jij…

hallo,ik lees juist dat jij ook zo een last hebt van blozen,wel ik heb er ook veel last van en idd het is niet prettig he.als iemand naar mij kijkt of praat tegen mij voel ik het ook al opkomen.weet je wat ik denk?dat we ons onzeker voelen als mensen vragen stellen of kijken naar ons,zo denk ik het toch.Ik ben ook geen verlegen persoon maar toch komt het vaak voor dat ik rood zie en dan zeggen de mensen zo van ma meiske ge ziet zo rood en dan word het nog erger.ik heb zoiets van ik ben hoe ik ben en voila niet mee inzitten.groetjes en sterkte

Hallo,ik ben een vrouw van…

Hallo,ik ben een vrouw van 37 en heb al bloosangst van in m'n kindertijd.
Ik heb zelfs de indruk dat het nog erger wordt met de jaren.Dit is echt wel een probleem,dagelijks heb ik er last van en ook bij de stomste situatie begin ik te blozen.
Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld op mijn werk als we s'middags in groep aan tafel een gesprek beginnen en ik vertel iets dan voel ik mijn gezicht direct al rood worden.
Of gewoon als er iemand naar mij kijkt of lacht dan heb ik het ook al.Ik ben géén verlegen persoon althans,ik ben een gehuwde vrouw met 1 kind,heb een goede job maar dit probleem bepaalt wel mijn laten en doen.Zijn er nog personen die er last van hebben en is er asjeblieft een remedie voor???

ik heb hetzelfde probleem.…

ik heb hetzelfde probleem. zodra er meerdere mensen bij elkaar zitten, klap ik dicht. al die mensen kunnen leuk vertellen, maken vanalles mee, zijn spontaan. ik kan dit niet. voel altijd gene om anderen iets over mezelf te vertellen. door die gene komt het totaal niet over en vind iedereen me een saai persoon, doe ik toch eens een keer een poging om iets te vertellen, verslapt al heel snel de aandacht, of gaat de aandacht al weer snel naar die ander die het wel leuk en levendig weet te vertellen, als je dit maar vaak genoeg meemaakt, neem je op een gegeven moment niet eens meer de moeite om contact te maken. ik moet ook wel eerlijk zeggen dat ik niet de behoefte voel om mensen iets te vertellen, niet alleen omdat het keer op keer niet lukt, maar ook omdat ik van mezelf uit zeer onmededeelzaam ben, (stempel van een onderwijzeres toen ik een jaar of negen was(. ik durfde op de eerste ochtend na de vakantie niet eens te vragen, nadat zij had gezegd dat iedereen stil moest zijn, of dat ik iets eerder weg mocht ivm de begrafenis van mijn opa, zodat mijn ouders mij nog hebben moeten komen halen op school)ben ook al in de 40 en kamp nog seeds met dit probleem.weet ook niet hoe je hiervanaf komt. waarschijnlijk zit het ook in mijn karakter/genen. zeer vervelend probleem.

Hallo ?, Ik heb precies…

Hallo ?,

Ik heb precies hetzelfde probleem. Misschien kunnen we elkaar helpen door onze ervaringen uit te wisselen. Wat denk jij van dit voorstel?

Met vriendelijke groet,

Peter

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

 
“Ik slikte hartmedicijnen om rustig te blijven”
 
“Ik had zélf mijn angsten heel groot gemaakt”
 
“In gesprekken struikelde ik over mijn woorden en verkrampte”
 
“Ik durfde de straat niet meer. Alleen thuis was het veilig”